ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK EĞİTİMİ
İlahiyat Fakültesi Hakkında
Bakanlar kurulunun 2012/3527 sayılı kararı ile 2012 yılında kurulup 2013’den itibaren öğrenci almaya başlayan fakültemiz; İslam bilimleri, kültürü ve medeniyeti alanında akademik araştırmalar yapıp, bunları ilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşan, sistematik, tutarlı ve eleştirel bakış açısına sahip; kimliğimizi oluşturan değerlerimizi hem koruyup hem de geliştirerek toplumumuzun huzur ve devamlılığına katkıda bulunarak, bu amaçlar doğrultusunda kamu kuruluşları ve STK’lar ile işbirliği yapan nitelikli ve donanımlı ilahiyat uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Fakültemizin vizyonu; dinimizi ana kaynaklarından anlayıp yorumlayan, yüzyılların oluşturduğu ilahiyat ve ilmî birikimi ile insanlığın kazanımlarından faydalanarak kendi akademik geleneğini ortaya koyan, ilim namusunu ve ahlaki kaygıları her şeyin önüne alan, nesnelliği hedeflemekle birlikte öznel yaklaşımları da dikkate alan, bu toprakların kıymetini ve sahip olduğu değerleri bilen ve alanında öncü bir fakülte olabilmektir.
“İslami İlimler Fakültesi” adıyla kurulmuş olan fakültemizin adı, 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile “İlahiyat Fakültesi” olarak değiştirilmiştir.
Arapça Hazırlık Programının Amaç ve Hedefi
Eğitimde öğrenciyi merkeze alan fakültemiz öğrencilere; Arapçanın temel kurallarını öğretmeyi, sözlü, yazılı anlama ve anlatma ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmayı, kayıt oldukları İlahiyat Fakültesinde eğitim-öğretim programlarının öngördüğü dersleri takip edebilmeyi, akademik ve sosyal yaşamda gerekli olan dil iletişimini sağlayacak beceriyi kazandırmayı ve çeşitli alanlardaki Arapça yayınları izleyebilme yeterliğine sahip olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Alanında yetkin yerli ve yabancı öğretim elamanlarının yönetiminde yürütülen, eğitim dili Arapça-Türkçe olan hazırlık eğitiminde Arapçanın interaktif bir yöntemle öğretilmesi ilkesi benimsenmiştir.
Hazırlık Eğitiminden Muaf Olma
En az son üç yılında, Hazırlık Sınıfında öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin (Arapça) anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler, Yurt dışında veya yurt içinde Arapça Hazırlık Sınıfı olan başka bir yükseköğretim kurumundan Hazırlık Sınıfında başarılı olduktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıfı olan bölüm/programlarına yatay geçiş yapan öğrenciler; son iki yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan KPDS/YDS Arapça Sınavından 60 ve üzeri puan alanlar ile Yeterlik/Muafiyet Sınavı’ndan en az 60 puan alan öğrenciler hazırlık eğitiminden muaf olup doğrudan lisans programına kayıt yaptırırlar.
Sınavlar
- Yeterlik/Muafiyet Sınavı
Fakültemiz lisans programına yerleştirilen öğrencilerin hazırlık sınıfı okuyup okumayacakları, eğitim öğretim yılı başında yapılan Yeterlik/Muafiyet Sınavı’yla belirlenir. Bu sınav; güz dönemi başında ve bahar dönemi ders kayıtlarından önce akademik takvimde belirtilen tarihlerde yılda iki kez yapılır. Bu sınavla öğrencinin hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı ile hazırlık sınıfında hangi seviyede öğrenim göreceği belirlenir. Arapça Yeterlik Sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Yeterlik Sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.
- Vizeler ve Finaller
Hazırlıkta eğitim gören öğrencilerin başarıları, altı vize/ara sınav ve bir de yılsonu/final sınavı ile ölçülür. Yılsonu/Final sınavına girebilmek için devam koşulunun sağlanması şarttır. Hazırlıktan başarılı olma için gereken başarı notu, 100 tam puan üzerinden 60’tır. Başarı notu; ara sınav/vize notlarının %40’ı, yılsonu/final notlarının %60’ı alınmak suretiyle hesaplanır.
Ara Sınavların yapılacağı tarih, sınav tarihinden en geç 10 gün önce öğrencilere duyurulur. Yılsonu/Final Sınavı ise Akademik Takvimde belirtildiği tarihte yapılır. Sınavlar sadece yazılı, sadece sözlü veya yazılı ve sözlü olarak yapılabilir. Haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava katılamayan öğrenciler mazeretlerini belgeleri ile birlikte 10 iş günü içerisinde Fakülte Dekanlığına sunar. Fakülte Yönetim Kurulu’nca mazeretleri kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır. Yıl Sonu/Final Sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.
Hazırlık Eğitimine Devam Koşulu
Öğrencilerin Arapça eğitimlerini etkin bir şekilde sürdürüp tamamlayabilmeleri, her şeyden önce aldıkları derslere düzenli olarak devam etmelerine bağlıdır. Bu nedenle Arapça Hazırlık Sınıfında derslere devam zorunludur. Öğrenciler, derslerin %80’ine devam etmekle yükümlüdür. Devam koşulunu yerine getirmeyen Hazırlık Sınıfı öğrencileri, yılsonunda yapılacak Genel Sınava (Yılsonu/Final Sınavı) giremezler. Öğrenciler derslerin en az %80’ine devam etmekle yükümlü olduklarından, sosyal ve sportif etkinliklere katılma, raporlu olmaları gibi durumlarda, bu mazeretlerini %20 devamsızlık süresi içinde kullanmak zorundadır. Rektörlükçe onaylanan sosyal ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler ise katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar.
Hazırlık Eğitimi Müfredatı
BİRİNCİ YARIYIL (GÜZ YARIYILI)
GRAMER I (SARF): Haftalık 4 Saat
GRAMER I (NAHIV): Haftalık 8 Saat
OKUMA ANLAMA I (KIRAAT): Haftalık 6 Saat
SÖZLÜ ANLATIM I (MUHADESE): Haftalık 4 Saat
ARAP DİLİ FONETİĞİ I (TASHİH-I HURUF): Haftalık 4 Saat
İKİNCİ YARIYIL (BAHAR YARIYILI)
GRAMER II (SARF): Haftalık 4 Saat
GRAMER II (NAHIV): Haftalık 8 Saat
OKUMA ANLAMA II (KIRAAT): Haftalık 6 Saat
SÖZLÜ ANLATIM II (MUHADESE): Haftalık 4 Saat
ARAP DİLİ FONETİĞİ II (TASHİH-İ HURUF): Haftalık 4 Saat